Van bamboestam tot bamboestok

Van bamboestam tot bamboestok

Bambuseae, bambusa, bamboe, you name it. Maar, waar komt bamboe eigenlijk vandaan? Veel mensen denken dat bamboe alleen afkomstig is uit China, maar niets is minder waar. Bamboe is namelijk gek op een tropisch klimaat en daardoor ook te vinden in onder andere Afrika, Zuid-Amerika, Australië, Azië en het zuiden van Noord-Amerika. In deze blog vertellen we je alles over het productieproces van bamboestam tot bamboestok..

Bamboe heb je in vele soorten en maten, waarbij elk soort zijn eigen unieke eigenschappen heeft. De bamboestokken uit het assortiment van Van Nifterik, staan ook wel bekend als Tonkin (Latijnse naam: Pseudosasa Amabilis) en splitbamboe. Beide producten worden gebruikt om planten te geleiden bij het groeien. In deze blog vertellen we je meer over het productieproces.

Tonkin
Zodra de oogst van een bamboeplantage kaprijp is, worden de grote bamboepalen gekapt en naar de fabriek getransporteerd. Daar worden de bamboepalen gecontroleerd op kwaliteit en worden de geselecteerde bamboestokken op maat gemaakt. Dit gebeurt in verschillende kwaliteiten, namelijk in snee een en snee twee. De eerste snee is stevig bamboe met een dikke wand. Dit wordt aan de onderkant van de bamboe, dichtbij de grond, geoogst/afgesneden. De tweede of zelfs derde snee wordt daarboven afgesneden met dunne toppen. Deze stokken lopen meestal erg taps toe en zijn dun van wand. Tot slot worden alle bamboestokken getest op de dikte aan de onder- en bovenkant en op de rechtheid. Indien de bamboe niet recht is, kan deze recht gemaakt worden door de bamboestok te verhitten en vervolgens recht te buigen. De tonkinstokken uit de regio van onze fabriek zijn gemaakt van onbewerkt bamboe en worden gebruikt voor de teelt van bloemen, planten en groente.

Splitbamboe
De start van het productieproces van de splitbamboe, is vrijwel gelijk aan die van tonkinbamboestokken. Echter gaan de kortere palen – nadat de palen op maat gezaagd zijn – door een machine, waardoor er bamboestrips overblijven. Deze bamboestrips gaan vervolgens door een frees. Hierdoor blijft er uiteindelijk ronde split over, welke verder op maat worden gezaagd en op rechtheid worden gesorteerd. Vervolgens geven wij, indien nodig, diverse behandelingen aan de strips, zoals een kleuring, schimmelwerende behandeling, een plastic cover of monteren wij er een clipje aan. Tot slot worden de splitbamboes verpakt in dozen en/of balen, waarna ze klaar zijn voor levering.

Bekijk de onderstaande video voor het gehele productieproces van bamboestam tot bamboestok.

Houd onze websiteFacebookInstagram en LinkedIn pagina’s in de gaten voor alle updates!

Van bamboestam tot bamboestok

Categorie:

Nieuws
× WhatsApp