De leukste bamboe weetjes

De leukste bamboe weetjes

Bij Van Nifterik Holland b.v. zijn wij groot fan van bamboe. In al ons enthousiasme proberen wij ook anderen mee te maken. In deze blog kom je te weten waarom, want we hebben de leukste bamboeweetjes op een rij gezet. 

Een bamboebos zonder bomen

Eerst de vraag: Is bamboe een plant, een gewas of een boom? Hoewel er vaak gesproken wordt over ‘bamboebossen’, is bamboe geen boom. Het behoort namelijk tot de grassenfamilie Poaceae en is dus een grassoort. Maar wel een heel bijzonder grassoort, want dit grassoort is de enige en grootste die tot een bos kan uitgroeien.

Snel, sneller, snelst

Dat bamboe een grassoort is, is niet het enige opmerkelijke. Want wist je dat bamboe de snelst groeiende plant op aarde is? De gemiddelde groeisnelheid is 5-20 cm per dag. Maar er ook zijn uitschieters. Zo heeft een ‘bepaald bamboesoort’ zelfs het Guinness World Record gehaald. Hij groeide namelijk 91 cm per dag. Dat is bijna 4 cm per uur met een snelheid van 0,00003km/h! De lengte van een bamboestam kan variëren van een paar centimeter tot 40 meter.

Lekker warm

In totaal zijn er meer dan 1575 geïdentificeerde bamboesoorten. Deze zijn van 111 verschillende geslachten. Zij groeien het beste in een tropisch en subtropisch klimaat en zijn dus te vinden in Afrika, Azië, Augstralie, Zuid-Amerika en Zuid-Amerika. Bij Van Nifterik Holland b.v. halen wij onze bamboestokken uit China (Azië).

Bamboe vs hout

Wanneer je bamboe zegt, zeg je duurzaam. Want dit grassoort kan namelijk al na 3 a 6 jaar geoogst worden voor productie. Daarna kan er aan de overgebleven wortels weer nieuwe bamboe groeien. Door deze snelle groei voorkom je ontbossing. Dit in tegenstelling tot hout, wat wel 20 jaar nodig heeft om te volgroeien. Daarnaast kan een bamboebos per hectare jaarlijks 200 ton CO2-uitstoot absorberen, terwijl een hectare bomen per jaar 15 ton CO2-uitstoot absorberen. Ook produceert bamboe voor 35% meer zuurstof dan bomen.

Last but not least

De laatste (misschien wel de belangrijkste) reden waarom wij fan zijn van bamboe, is de combinatie van eigenschappen. Bamboe is licht, sterker dan staal en enorm flexibel. Dit maakt het voor ons prettig om ermee te werken. Ons innovatieteam is elke dag weer bezig met het bedenken van nieuwe bamboeproducten in alle vormen en maten. Benieuwd of dit mooie materiaal ook voor jou dé oplossing is? Neem dan hier contact op.

Bamboebos bamboeweetjes

Categorie:

Nieuws
× WhatsApp