SOW&JOY, de bijvriendelijke bamboekoker

SOW&JOY, de bijvriendelijke bamboekoker

Maak kennis met de SOW&JOY, een milieuvriendelijke bamboekoker die bij een boeket of bloem gestoken kan worden. Deze koker is gevuld met bijvriendelijk zaad. Dat heeft een reden, want wist je dat bijen een bedreigde diersoort zijn? Eerst zien dan geloven? Bekijk de SOW&JOY op deze pagina.

Als de bijen uitsterven, hebben we een groot probleem. Bijen en larven verzamelen hun voedsel (nectar en stuifmeel) door van de ene bloem naar de andere bloem te vliegen. Tegelijkertijd nemen zij stuifmeel mee. Zo bestuiven zij gewassen, zoals groente- en fruitsoorten. Op deze manier vindt er bevruchting plaats, wat erg belangrijk is om de gewassen in stand te houden.

Zonder de bestuiving van bijen groeien planten en bloemen slechter. Ze worden dan duurder of zijn zelfs helemaal niet meer rendabel om te telen. Minder bijen zorgt dus voor minder koffie, minder fruit, minder groente, etc. Het uitsterven van de bijen heeft dus ook gevolgen voor de mens.

Even wat cijfers op een rijtje:

 • Meer dan 40% van de bijensoorten wordt op dit moment bedreigd
 • Bijen zijn voor 90% verantwoordelijk voor de bestuiving van bloeiende plantensoorten
 • Bijen zijn voor 75% verantwoordelijk voor de bestuiving van belangrijke gewassen, zoals fruit-, groente-, en notensoorten.
 • De wilde bij is verantwoordelijk voor 25% van de opbrengst van appels

Dat de bijen uitsterven komt doordat de leefomgeving is veranderd. Bijvoorbeeld doordat er bloemen zijn weggehaald. Of dat boeren hun land anders gingen bewerken. Gelukkig kun jij helpen om de bijen te laten leven. Dit kun je doen door het zaad van de SOW&JOY op een mooie plek te zaaien. Op deze manier zorg je ervoor dat bijen genoeg voedsel hebben om te blijven leven.

SOW&JOY is het initiatief en ontwerp van Van Nifterik Holland b.v. Van Nifterik is leverancier op het gebied van bamboestokken, bamboerekken en bamboebogen. Wil je meer weten over de SOW&JOY? Neem dan hier contact op.

Praktische punten

Het mengsel is goed voor circa 2,5 vierkante meter aan bloemen en bestaat uit een combinatie van 1- en 2- jarige bloemen.

Handleiding SOW&JOY

  1. Dopje van de stick afhalen
  2. Zaadjes verspreid over 2,5m² in de tuin strooien
  3. Hark wat aarde over de zaadjes heen
  4. Giet 1 à 2 gieters water leeg over de aarde
  5. Geef elke week water met een gieter
  6. Geniet van je prachtige bloemenmengsel en van de bijen

De bovenstaande illustratie is een ontwerp van DesignStar.

Kleurige header

Categorie:

Nieuws
× WhatsApp